keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Työpäivän rutiinit

Toimistotyössä tuppaa syntymään rutiineja, pieniä ja suuria. Kun työ on muutenkin staattista koneen näytön tuijottelua, tulee päivän tauot pidettyä suht samoihin aikoihin. Tauot sitten tulee pidettyä samojen ihmisten kanssa, koska kaikki ei voi taukoilla samaan aikaan. Ja tauoilla tulee tehtyä samoja asioita, päivästä toiseen. Ja kohta jokainen työpäivä on kuin edellisen toisinto, ainakin taukojen osalta.

Huomasimme työkaverini kanssa tämän, kun teimme ties kuinka monennetta kertaa pikapuuroa lounaaksi ja hääräsimme keittiössä jutellen tulevasta viikonlopusta. Jo se, että hoidimme keittiötyöt toisin päin, tuntui oudolta. Uskomatonta, että sitä voi tuudittautua tuttuihin rutiineihin niin huomaamatta.

En yhtään ihmettele, kun vanhemmat työntekijät toistavat rutiineitaan ja vanhentuneita työtapojaan vuodesta toiseen. Hekin ovat joskus nuorina aloittaneet rutinisoitumisen ihan pikkujutuista. Voisin kuitenkin kuvitella, että nykyajan tietojärjestelmien jatkuvat päivitykset ja muutokset aiheuttavat vanhemmille työläisille entistä enemmän harmaita hiuksia juuri tästä syystä.

Tietyssä määrin rutiineista on hyötyä. On hyvä tehdä pienet työtehtävät samassa järjestyksessä, jolloin tekemisestä tulee miltei automaattista. Tauotkin on hyvä pitää tasaisin välein, jotta niskat ei jäykistyja ajatus ei katkea. Rutiinien haittapuolet tulevatkin esiin vasta sitten, kun ei syystä tai toisesta pääsekään toistamaan niitä. Kun esimerkiksi palaverit "sotkevat" päivän aikataulun, voi helposti tulla tunne, että päivä ei oikein kulje. Ettei saa tehtyä töitään yhtä tehokkaasti.

Olen huomannut, että ihmiset joille rutiinit ovat todella tärkeitä, on kaikenlaiset muutokset paljon hankalampia ja he vaativat enemmän aikaa totutella uusiin asioihin. Meillä on töissä tapana vaihtaa paikkoja muutaman kerran vuodessa. Vaikka työpisteen muuttaminen saattaa olla itse muuttopäivänä ärsyttävää, auttaa maisemanvaihdos kuitenkin pitkässä juoksussa. Tosin, jos on Martta, jolle paikanvaihto ei tule kuuloonkaan, kuten aiemmassa kirjoituksessani kerroin, voi rutiinit jopa taata rauhallisen työilmapiirin.

Jos kuitenkin haluaa tehdä työvuosistaan mukavampia ja sisällöltään rikkaampia, kannattaa turvallisista rutiineista päästää välillä irti ja tehdä asioita rohkeasti eri tavalla. Lähtien ihan niistä pikku asioista, kuten mitä syö lounaaksi tai kenen kanssa viettää taukoja.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti