maanantai 29. huhtikuuta 2013

Lapsuuden rakkaat tv-ohjelmat

Katsoin kummipoikani kanssa tässä jokin aika sitten Muumilaakson tarinoita, ja kyllä muumit toimii edelleen. Se on niin opettavainen ja hauska sarja! Ja siis Mörkö on edelleen pelottava! Aloin sitten miettiä muita lapsuudenajan suosikkilastenohjelmiani. Pikkuhiljaa mieleeni palautui yhä enemmän pätkiä eri sarjoista ja pian löysinkin itseni etsimästä näitä sarjoja netistä. Olikin kiva huomata, että sarjoja on siirretty netin ihmeelliseen maailmaan kaikkien katsottavaksi.

Parhaimmat lapsuusvuodet vietin 90-luvulla, ja VHS-kirjastostamme löytyivät ainakin nämä sarjat, kiitos divaria pitävän isäni:
  1. Muumilaakson tarinoita
  2. Tao Tao
  3. Maija Mehiläinen
  4. Peukaloisen retket
  5. Liisa Ihmemaassa
  6. Alfred J. Kwak
  7. Tohtori Sykerö
  8. Lady Lady!
  9. Janoschin tarinatuokio (pääosissa Pikku Karhu ja Pikku Tiikeri)
  10. Olipa kerran elämä
  11. Animaaniset
Kymmenen "parhaan" taikka "mieleenpainuvimman" lista oli todella vaikea koota, joten miksi jättää lista vain kymmeneen? Listan ulkopuolelle jäivät kuitenkin sellaisetkin klassikot kuten Hopeanuoli, Galaxy Express 999 ja Pieni Merenneito, mutta listapaikan ansainneet ohjelmat olivat niitä eniten kulutettuja videoita.

Osa näistä sarjoista pyörii edelleen, tai on ainakin välillä pyörinyt telkkarissa, mutta osaa piti etsiä ihan urakalla netin syövereistä. Sitä kun muistaa vain joitain yksityiskohtia ja pätkiä mieleenpainuvista kohtauksista eikä välttämättä sarjojen oikeita nimiä. Törmäsin sitten tällaiseen Puhumme suomea-sivustoon, ja sieltä löytyikin melkein kaikki kaipaamani sarjat. Videot toimivat, ja laatu on sitä vanhaa kunnon VHS-laatua!

En lähde ottamaan kantaa keskustelupalstoilla pyörivään väittelyyn siitä, onko 80- ja 90-luvun lastenohjelmat parempia kuin nykyiset lastenohjelmat. Molemmista aikakausista löytyy niin hyviä kuin huonojakin ohjelmia. Eikä 80-luvun lapset ole verrattavissa 2000-luvun lapsiin. Sen voin kuitenkin luvata, että omat tulevat lapseni (jos niitä joskus tulee saatua) tulevat näkemään niin muumeja, maija mehiläistä, olipa kerran elämää kuin muitakin omia suosikkejani, mutta varmasti myös Puuha-Pete, Tuomas Veturi ja Palomies Sami löytävät tiensä DVD-kirjastoomme.

Nyt kaikki nostalgiatripille lapsuuden ohjelmien pariin!

-A





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti